ارزیابی و پتانسیل سنجی اراضی استان خوزستان با استفاده از مدل میانگین هندسی باکلی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
دانلود مقاله فارسی ۱۲ صفحه ای با فونت سایز ۱۲ به روش تحقیق استاندارد با عنوان “ارزیابی و پتانسیل سنجی اراضی استان خوزستان با استفاده از مدل میانگین هندسی باکلی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)” با فرمت ورد word.
چکیده مقاله
امروزه ارزیابی محیطی به عنوان اساس و بنای هرگونه فعالیت انسانی تلقی و مورد استفاده قرار میگیرد. علمی که به انسان این آگاهی را میدهد که محیط پیرامون وی دارای چه توانها و ناتوانیهایی میباشد. این پژوهش برآن شد تا اراضی تحت پوشش استان خوزستان را جهت فعالیت کشاورزی با در نظر گرفتن عناصر اقلیمی و نمایش تفاوت این عناصر در فصول مختلف سال را مورد ارزیابی و پتانسیل سنجی قرار دهد. برای نیل به این هدف ابتدا دادههای تهیه شده در محیط نرم افزار GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و سپس همین دادهها توسط اساتید و کارشناسان گروه خاک شناسی مورد ارزشیابی قرار گرفته و با استفاده از مدل میانگین هندسی باکلی وزندهی شدند. در نهایت وزنهای بدست آمده در محیط نرم افزار اعمال شده و نتیجهی خروجیهای بدست آمده بدین شرح میباشد که به جز مناطقی از شرق استان خوزستان که بستر اقلیمی مناسبی جهت فعالیتهای کشاورزی را دارا میباشد، مناطق دیگر استان از وضعیت مطلوبی را دارا نیستند و لازم بر آن است که در این مناطق از کشتهای با نوع نیاز آبی کم و توان مقاومتی بالا در مقابل حرارت و تابش نور خورشید استفاده شود.
واژگان کلیدی: ارزیابی اراضی ، عناصر اقلیمی ، استان خوزستان ، GIS ، میانگین هندسی باکلی ، جی آی اس
مقدمه مقاله
شکل دهی و نظم بخشی به عرصههای مکانی-فضایی در واقع از آغاز زندگی بشر و از زمان بهره گیری از منابع طبیعی (بویژه آب و زمین) پیوسته در مقیاس و مفهومی متفاوت مطرح بوده است.(سعیدی،۱۳۸۳) رشد جمعیت و بالا رفتن سطح استانداردهای زندگی باعث بیشتر شدن تقاضا برای مواد غذایی گردیده است. این مساله موجب شده است تا فکر انسان به سمت استفاده مطلوبتر از زمین و افزایش تولید محصولات زراعی و باغی معطوف شود.(اعتدالی و همکاران،۱۳۹۱) به دلیل محدود بودن اراضی در تولید محصولات کشاورزی، بهره برداری از زمین باید به گونهای باشد که علاوه بر به حداکثر عملکرد(بامری و همکاران،۱۳۸۲)، به منظور فراهم نمودن شرایط زیست برای حیات خود و آیندگان، آنرا محافظت نموده و از تخریب و فرسایش اراضی و انحطاط و انهدام این منبع حیاتی جلوگیری نمود.(محمدی و همکاران،۱۳۸۰) ارزیابی اراضی به عنوان بخشی از ارزیابی جامعهی انسانی (FAO.1976) به بررسی پتاسیل تولید زمین در کاربریهای گوناگون (جنگلها، مراتع، دشتها و غیره) میپردازد (Ojeda-trejo) که کارایی اصلی زمین برای هدفی خاص را نشان میدهد.(Willey H) هدف از ارزیابی، تعیین قابلیت و استعداد اراضی برای کاربردهای مشخص مانند:کشاورزی، فضای سبز، کاربردهای مهندسی(احداث ساختمان،دفن زباله،معادن،جاده سازی و …)، حفاظت محیط زیست و حوزههای آبخیز میباشد.(مقامی مقیم و همکاران،۱۳۹۲) در واقع با استفاده از ارزیابی اراضی، محدودیتها و پتانسیل ذاتی واحدهای اراضی برای پشتیبانی از کاربریهای مشخص در مدت طولانی شناسایی و باعث کاهش هزینههای اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی میگردد.(طالعی و همکاران،۱۳۹۳) تخریب خاک و کاهش حاصلخیزی آن، آلودگی خاکها و آبهای سطحی و زیر زمینی، شور و سدیمی شدن خاکها در بخش وسیعی از دنیا، تنها نمونههایی از خسارات جبران ناپذیری است که به علت اتخاذ روشهای نامعقول و ایجاد تغییرات حساب نشده توسط انسان به منابع طبیعی وارد شده است. بنابراین؛ شناخت ظرفیت تولید اراضی و اختصاص آنها به بهترین و سودآورترین نوع کاربری از اهمیت خاصی برخوردار است. برنامه ریزی برای استفاده بهینه از اراضی موجب میشود تا ضمن حداکثر بهره وری از زمین، منابع طبیعی برای آیندگان نیز محفوظ بماند (حسین زاده و همکاران،۱۳۹۰). در ارزیابی، دوجنبه ی مهم زمین مورد بررسی قرار میگیرد: جنبهی فیزیکی که شامل خاک، پستی و بلندی و اقلیم و جنبهی اجتماعی-اقتصادی که شامل اندازهی قطعات زمین، سطح مدیریت، وجود نیروی کار، دسترسی به بازار و غیره میباشد. مشخصات فیزیکی زمین تقریباً ثابت هستند، در حالی که عوامل اجتماعی_ اقتصادی، بسیار متغیر میباشند (گیوی،۱۳۷۶).
هدف اصلی از نگارش این تحقیق، تعیین میزان قابلیت و پتانسیل اراضی استان خوزستان از لحاظ عناصر اقلیمی میباشد؛ زیرا آنچه از لحاظ ارزیابی محیطی مورد اهمیت قرار دارد این است که زمین از لحاظ فیزیکی چه توان و ارزشی را خواهد داشت. توان فیزیکی توانی است که قابل تغییر نمیباشد و حتی جنبهی اجتماعی-اقتصادی نیز به نوعی تابع جنبهی فیزیکی زمین است. از جمله اهداف دیگر این تحقیق، تعیین قابلیت اراضی در فصول مختلف سال میباشد، زیراکه مقدار و میزان عناصر اقلیمی در فصول سال نامتوازن و در نتیجه؛ زمین نیز توان و پتانسیل نامتوارنی را خواهد داشت. فلذا برآن شدهایم تا به بررسی و ارزیابی اراضی از لحاظ عناصر اقلیمی با توجه به فصول سال بپردازیم… ادامه متن در فایل اصلی
در صورت بروز مشکل در دانلود مقاله ارزیابی و پتانسیل سنجی اراضی استان خوزستان با استفاده از مدل میانگین هندسی باکلی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) با پشتیبانی تماس بگیرید. وظیفه ما عمل به تعهدات می باشد.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
- همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.