تحقیق تأثیرپذیری سهروردی از حکمت نوری ایران باستان


در حال بارگذاری
۲۳ بهمن ۱۳۹۸
Word
213 کیلوبایت
11 صفحه
1604 بازدید
۷,۰۰۰ تومان
خرید

این تحقیق با فونت بی نازنین سایز ۱۲ با عنوان تأثیرپذیری سهروردی از حکمت نوری ایران باستان برای محققین حوزه فلسفه آماده دانلود می باشد. در ادامه چکیده مقاله و بخشی از مقدمه ارائه شده است برای مشاهده متن کامل بر روی “خرید” کلیک کنید.

چکیده

در این پژوهش سعی بر این است تا علل تأثیرپذیری سهروردی را از حکمت نوری ایران باستان مورد بررسی قرار  دهیم. شیخ شهاب الدین سهروردی ملقب به شیخ اشراق ( فیلسوف و عارف بزرگ قرن ۶ ه .ق)، و بنیان گذار حکمت اشراق و احیاء کننده ی حکمت نوری ایران باستان به شمار می آید به این معنا که آن حکمت در وی تولدی دوباره یافت. شیخ اشراق با تلاش فروان شاهکاری خلق کرد که پیش از او هیچ کس بدان  دست نیافته بود. او به اعتبار طرح فلسفی اش می گوید، کسی در این باره بر او فضل تقدم ندارد. پس از بررسی دلایل تأثیرپذیری شیخ اشراق از حکمت ایران باستان این نتیجه حاصل می آید که جملگی دلایل مرتبط با این تأثیرپذیری در نهایت ریشه در یک منبع واحد که همان اصل حقیقت نور در ایران باستان باشد دارند و بنابراین سهروردی فلسفه اش را حکمت اشراقی یا همان حکمت نوری می نامد و بر پایه همین اصل نور است که نظرات بنیادین خود را تفسیر و تبیین می کند. سهروردی در این طرح فلسفی ، همه هستی را به نور و ظلمت تقسیم می کند و از بسیاری از تعابیر حکمای ایرانی در متون خود استفاده می کند، تعابیری مانند: شهریور، هورخش و… در این مقاله اطلاعات ضروری تحقیق از مطالعه ی کتابخانه ای حاصل آمده است و پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی انجام شده است.

واژگان کلیدی: سهروردی، ایران باستان، نور، اشراق، خورنه

توجه: در صورتی که به دنبال مقاله با عنوان یا محوریت خاصی می گردید ما دو راهکار داریم! ابتدا در سایت جستجو کنید شاید بین هزاران تحقیق منتشر شده در سایت کولداکس (cooldocx) مقاله مورد نظر شما یافت شد. سپس، اگر موفق به یافتن تحقیق خود نشدید بر روی سفارش آنلاین کلیک کنید و درخواست خود را مطرح کنید تا به شما کمک کنیم.

مقدمه:

« شهاب الدین سهروردی از جمله کسانی است که برای حکمت عتیق اهمیت فراوان قائل شده و حکمای باستان را در ادراک حقیقت مصیب دانسته است. وی حکمت عتیق را خمیره ازلی خوانده و آن را علم حقیقت به شمار آورده است.» (ابراهیمی دینانی، ۱۳۶۶: ۱۴)

سهروردی یکی از درخشانترین چهره های اندیشه و فرهنگ ایرانی است. ظهورش در صحنه حیات فلسفی و معنوی پارس اسلامی از چنان اهمیتی برخوردار است که آثارش هرگز از میان نخواهد رفت. در تاریخ فرهنگ ما سهروردی از جهتی قرین و قرینه فردوسی است. همانطور که فردوسی زنده کننده زبان فارسی است و اگر فردوسی نبود هیچ معلوم نبود که وضع زبان فارسی امروز چگونه می بود و یا چنین زبانی وجود می داشت یا نه. همانطور که فردوسی زبان و ملیت ایرانی را حفظ کرد، سهروردی هم احیاکننده فکر و حکمت ایران پیش از اسلام در دوران اسلامی بود.

سهروردی نخستین کسی بود که در دوران اسلامی، به سرچشمه ایرانی عرفان اسلامی اشاره می کند او اذعان دارد که از راه آن چهار پیشوا، یعنی بایزید بسطامی، ابوالحسن خرقانی، منصور حلاج و ابوالعباس قصاب آملی «خمیره خسروانی» به وی منتقل شده است. واژه « خسروان» به معنی شاهان و ملکان است. خسروانیان به گفته شهاب الدین سهروردی عارفانی بودند که حقایق را پس از ادراک از راه کشف و شهود، به زبان راز و در پوشش نور و ظلمت بیان کرده اند سهروردی، معرفت یا آگاهی این حکیمان را با عنوان های حکمت اشراق یا خمیره خسروانی و خود آنان را « حکیم متأله» بازمی شناسد. یعنی فلاسفه ای که با میزان عقل و شهود قلبی به حقیقت می رسند. شیخ اشراق اینگونه حکیمان را در کتاب «المشارع و مطارحات» اینگونه می شناسد : «موقعی می توان او را حکیم متأله نامید که کالبد برای او، در حکم پیراهن باشد، هرگاه بخواهد بدر آورد، رها کند و هرگاه بخواهد به تن کند.» (سهروردی، ۱۳۸۰: ۳۲۱) شیخ اشراق، حکمت اشراق یا خمیره خسروانی مذکور را خمیره ازلی خواند، و حکمت به معنای اصیل را مخصوص اقوام شرقی در شرق و ایران دانست که نمایندگان آن بزرگان و خسروان ایرانی بوده اند و برخلاف نظر ارسطو خاستگاه حکمت را کاملاً ایرانی می داند نه یونانی، که به نظر ارسطو دیگر اقوامی که از حکمت موردنظر او برخوردار نبودند، «بربر وحشی» محسوب شده اند. با توضیحات فوق پرسش پژوهش حاضر این است که دلیل یا دلایل توجه و اهتمام سهروردی به حکمت ایران باستان تا این حد چه بوده و چه عوامل و عناصری از حکمت ایران باستان در حکمت اشراق سهروردی تأثیرگذاربوده اند؟

به نظر می رسد که دلایل توجه سهروردی به حکمت ایران باستان، توجه و تأکید حکیمان فارس بر نظام نور و ظلمت و بحث از فرشتگان و ارباب انواع بوده است. و به جرأت می توان گفت که سهروردی در تأسیس نظام نور و ظلمت خود بیشترین تأثیر را از حکمت نوری ایران باستان پذیرفته است.

در باب پیشنه تاریخی موضوح تحقیق حاضر باید متذکر شد که از سالهای پیش در این راستا کتب فر اوانی به چاپ رسیده است و مقالات بسیاری به صورت پراکنده نگاشته شده است که در ذیل به ذکر چند نمونه از این کارها بسنده می کنیم:… ادامه در متن اصلی

در صورت بروز مشکل در خرید یا دانلود مقاله تحقیق تأثیرپذیری سهروردی از حکمت نوری ایران باستان با پشتیبانی #کولداکس تماس بگیرید.

برچسب ها: تحقیق در مورد سهروردیتحقیق در مورد شیخ اشراقمقاله حکمت نوریمقاله سهروردیمقاله شیخ اشراق

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
  • همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.