مقاله طنز در اشعار حافظ
این یک مقاله ای با عنوان طنز در اشعار حافظ است که در۱۱صفحه برای دانلود منتشر شده است.
چکیده
ادبیات آیینۀ درستنمایی است که در آن فراز و فرود فرهنگ و اندیشه بازتابانده میشود. بنابراین شناسایی شاخهها، شعبهها و عوامل تأثیرگذار در آن به شناخت هر چه بیشتر و دقیقتر جامعه منجر میشود. زمانهی حافظ از آشفته ترین ادوار تاریخ است ، هر گوشه ی خاک کشور در دست فرمانروایی بیداد گر است . بردلها گرد اندوه نشسته و مروت ، نامی بی نشان شده است و به جای پری سیرتان ، دیوان جلوه گری می کنند.در این تحقیق، برای نخستین بار، با رویکردی توصیفی و تحلیلی، طنز و طنزپردازی در دیوان میرزا حبیب خراسانی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان میدهد که طنز در نگاه میرزا حبیب ابزاری است برای اعتراض به چهرههای منفی اجتماع و نابهنجاریهای جامعه به امید اصلاح اخلاق و نابسامانیها.
در این ایام فتنه انگیز و قحط سال وفا ، تمام فضای جامعه را دو رویی فرا گرفته است .
حافظ که انسانی آزاده است و اظهار تقدس بیزاری می جوید، با وجودی سرشار از عطش مبارزه و یک تنه در برابر همه مظاهر بیداد قد علم می کند و با طنز آنان را به استهزاء می گیرد. فریادهای خروشانی که از عمق شعر او بر می خیزد نماینگر تاثیرات درد انگیز اوست ، از تامل دررویدادهای ظلم آمیزی که تقوی را لگد کوب تزویر ساخته است .
دلم گرفت ز سالوس و طبل زیر گلیم به آنکه بر در میخانه بر کشم علمی
کلید واژه : طنز – هجو – هزل – مطایبه – نقد
مقدمه
در جوامعی که استبداد، فساد، ریاکاری، تظاهر و خفقان حاکم است، زور و جبر و گاه تقدسمآبی جای عدل و انصاف و صفا را میگیرد و هرگونه آزادی و آزادگی از انسانها سلب میشود. در چنان شرایطی که مبارزۀ آشکار و صریح ممکن نیست، تنها شکل بیان حقایق و نشان دادن زشتیها و نادرستیها، شیوۀ غیر مستقیم است و پناه بردن به دامن رمز و کنایه؛ در همین مسیر، استفاده از طنز برای انتقاد و اعتراض نسبت به نادرستیها و تباهیهایی که بدل به ارزش شدهاند، بهترین و مؤثرترین
راه است؛ به یاری طنز میتوان نقاط ضعف ارباب زور و زر و تزویر و رفتار نادرست آنان را برجستهتر و مضحکتر نشان داد و جریانها و افکار فاسد و باطل را متزلزل نمود. از دورههای نخستین شعر فارسی، شاعران فارسی زبان ظاهراً با آگاهی از این ویژگی طنز، اقبال زیادی به آن داشتهاند و در برخی ادوار ، این اقبال بیشتر بوده است.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله و سلم ):
مومن باید اهل مزاح و شیرین سخن باشد و منافقین هستند که ترشرو و عبوسند .
طنز یکی از ابتکارات شیرین انسانهاست .
خطابا و ادبا و شاعران پیوسته در نظم و نثر گفتار خویش را به کنایه اراسته تا خواننده یا شنونده را بیشتر از آنچه زیان ساده تحت تاثیر قرار می دهد محسور نمایند .
طنز ، دریچه ای است که بروی افکار و تمایلات پنهانی آدمی باز میشود.از قدیم گفته اند: کدام شوخی است که نیمی از آن جدی نباشد.
هر قدر اظهار صریح حقایق در جامعه ای دشوار باشد ضرورت افسانه سرایی و طنز بیشتر افزایش می یابد و شوخی کلام را نمکین می سازد .
پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله و سلم ):
(الهزل فی الکلام کالملح فی الطعام)
طنز در کلام مانند نمک در طعام است .
اشخاصی که دارای طبع فکاهی هستند در واقع کیمیای سعادت دست آنهاست و حافظ یکی از این اشخاص است ، اوست که زهر تلخ عیب جویی رادر لفافه ی شیرین طنز می آمیزد و شاهراهی عاقلانه برانتفاد و اصلاح بدخوئیهای اهل زمانه ی خود می یابد .
ادامه ی متن در فایل اصلی
در صورت بروز مشکل در دانلود طنز در اشعار حافظ با پشتیبانی تماس بگیرید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
- همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.