مقاله ارزیابی پتانسیل رسوب دهی استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از سنجش از دور و مدل ICONA


در حال بارگذاری
۲۲ فروردین ۱۳۹۹
word
7.97مگابایت
13صفحه
1384 بازدید
۷,۰۰۰ تومان
خرید

این یک مقاله ای با عنوان ارزیابی پتانسیل رسوب دهی استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از سنجش از دور و مدل ICONA است که در۱۳ صفحه برای دانلود منتشر شده است.

چکیده

یکی از مهم‌ترین مخاطرات محیطی که طی سالیان اخیر موردتوجه قرار گرفته، پدیده فرسایش است. در سال‌های اخیر این پدیده در قسمت‌های جنگلی ایران، ابعاد تازه‌ای گرفته و کاهش توان خاک را سبب گردیده است. این مقاله، با هدف شناسایی مناطق مستعد فرسایش در استان کهکیلویه و بویراحمد و برآورد مقدار رسوب خروجی از حوضه با استفاده از مدل فرسایشی ICONA به تخمین میزان رسوب منطقه موردمطالعه طی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ پرداخته است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که وسعت مناطق دارای خطر فرسایش کم طی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ از سیر نزولی داشته و کلاس‌های فرسایشی متوسط روند صعودی را نشان می‌دهد. مناطق با خطر فرسایش زیاد، از مرکز محدوده مطالعاتی به سمت جنوب غربی گرایش داشته است. امکان استفاده از تصاویر چند زمانه ماهواره‌ای، در اجرای مدل ICONA، از مزیت‌های این روش بوده که صرفه‌جویی در زمان و هزینه را در سطوح مدیریتی میسر می‌سازد.

واژگان کلیدی: فرسایش، رسوب، تصاویر چند زمانه.

مقدمه

ارزیابی میزان فرسایش و رسوب در حوضه­های آبخیز یکی از مسائل اساسی در مدیریت منابع آب و ارزیابی­های زیست‌محیطی است. از طرفی، مدیریت و برنامه‌ریزی تخمین فرسایش با مشکلات فراوانی همراه است که کمبود مطالعات و بررسی‌های لازم در این باره به مسأله بالا دامن می‌زند و حفظ و احیاء مناطق تخریب‌شده، نیازمند تحقیقات همه‌جانبه و فراگیر در سطوح مختلف می‌باشد.

اولین اقدام مؤثر در این زمینه، تلاش در جهت آگاهی یافتن از وضعیت موجود، نظارت بر روند تغییرات و دسترسی به آمار و اطلاعات به هنگام می‌باشد. تاج پوشش در جنگل اهمیت فوق‌العاده‌ای داشته، به صورتی که پایداری و زوال توده‌های جنگلی تابع انبوهی و ضخامت تاج پوشش است. تاج پوشش بر روی عواملی مانند نور، رطوبت، جریانات هوا و ایجاد شرایط مناسب برای تشکیل هوموس تأثیر می‌گذارد (شتایی جویباری، ۱۳۷۵).

دستیابی به اطلاعات مراتع در سطوح وسیع، در شرایط سخت نیز عدم توانایی دسترسی بر برخی عرصه‌های کوهستانی و ویری از دلایل استفاده از تکنیک سنجش از دور باشد که توانایی تولید اطلاعات لازم جهت ارزیابی پوشش گیاهی و اتخاذ شیوه مناسب مدیریتی در تمام مناطق را دارا می‌باشد. ولی فاصله زمانی طولانی بین عکس‌برداری‌های هوایی، صرف زمان و هزینه برای تصحیح عکس‌ها، موزاییک و سپس تفسیر آن‌ها، مسئولان را در مدیریت و کنترل عرصه‌های جنگلی با مشکلاتی مواجه نموده است (شتایی جویباری، ۱۳۷۵).

این امر ایجاب می‌کند برای برنامه‌ریزی صحیح به دنبال روش‌های کم‌هزینه و سریع تولید نقشه بود. امروزه دسترسی به تصاویر ماهواره‌ای گوناگون از نظر قدرت تفکیک مکانی و طیفی با پوشش وسیع و تکراری، امکان تولید نقشه‌های گستره جنگل و پوشش گیاهی را در اسرع وقت با انجام تفسیر رقومی و بکارگیری عملیات طبقه‌بندی فراهم نموده است (اکبری، ۱۳۸۲). جنگل‌های زاگرس سطح زیادی از جنگل‌های کشور را تشکیل می‌دهند. این جنگل‌ها از دیرباز در معرض آسیب‌های فراوان بوده‌اند. آسیب‌هایی که موجب محو جنگل در قسمت‌هایی از آن و باعث سیر قهقرایی در قسمت‌های دیگر شده است (جزیره‌ای و ابراهیمی، ۲۰۰۳). این تحقیق، بر آن است که مناطق مستعد فرسایش در استان کهکیلویه و بویراحمد را با استفاده از مدل ICONA شناسایی نماید. تحقیقات مشابهی در زمینه ارائه مدل‌های فرسایشی و کاربرد سنجش‌ازدور و سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی، در ایران و سایر کشورها صورت پذیرفته است. برای نمونه احمدی و همکاران (۱۳۸۶) میزان فرسایش و رسوب حوضه آبخیز باراریه نیشابور را با سه روش موجود در مدل WEPP، یعنی روش‌های دامنه، حوضه آبخیز و مسیرهای جریان برآورد کردند و مقدار رسوب مشاهده‌ای ۲/۱۱ تن در هکتار در سال محاسبه‌ شده بود و به این نتیجه رسیدند که دو روش دامنه و مسیر جریان به عدد رسوب مشاهده‌ای نزدیک‌تر بوده و روش‌هایی مناسب برای برآورد فرسایش و رسوب منطقه موردمطالعه هستند. عابدینی و همکاران (۱۳۹۲) میزان فرسایش و رسوب حوضه آبخیز مشکینچای اردبیل را با روش EPM  برآورد کردند. نتایج حاصل از پژوهش آن‌ها نشان‌دهنده فرسایش خیلی شدید در منطقه موردمطالعه بود.

ادامه ی متن در فایل اصلی

در صورت بروز مشکل در دانلود مقاله ی ارزیابی پتانسیل رسوب دهی استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از سنجش از دور و مدل ICONAبا پشتیبانی تماس بگیرید.

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
  • همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.