مقاله بررسی اثر تعدیل شیمیایی ایجاد اتصال عرضی با فسفوریل کلراید بر خصوصیات فیزیک و شیمیایی نشاسته جو
این یک مقاله ای با عنوان بررسی اثر تعدیل شیمیایی ایجاد اتصال عرضی با فسفوریل کلراید بر خصوصیات فیزیک و شیمیایی نشاسته جو است که در۱۱ صفحه برای دانلود منتشر شده است.
چکیده:
در این مطالعه اثر اصلاح اتصال عرضی با فسفوریل کلراید در دو سطح ۵/۰ و ۱ درصد بر روی نشاسته استخراج شده از جو واریته بهمن، کشت شده در منطقه لردگان استان چهارمحال و بختیاری در کشور ایران، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که این تعدیل باعث کاهش قدرت تورم و افزایش درصد آباندازی نشاسته تعدیل شده نسبت به نشاسته شاهد گردید که این اختلاف در سطح ۵ درصد معنادار بوده است. بررسی ویژگیهای حرارتی نیز حاکی از آن است که این تعدیل در هردو سطح موجب افزایش ناچیزی در دماهای ژلاتینه شدن نسبت به نمونه شاهد گردید که این افزایش دما در غلظت کمتر عامل اتصال عرضی ، بیشتر مشاهده گردید. بررسی تغییرات ویسکوزیته نیز نشان میدهد که این تعدیل متناسب با افزایش غلظت فسفوریلکلراید، ضمن بالا بردن دمای پیک، موجب کاهش ویسکوزیته پیک، ویسکوزیته شکست و ویسکوزیته ستبک گردید. همچنین بررسی تغییرات مورفولوژی نشان میدهد که اتصال عرضی باعث بروز تغییراتی در اندازه قطر ذرات گردیده است.
کلمات کلیدی: جو، نشاسته، خواص فیزیکوشیمیایی، تعدیل، اتصال عرضی
مقدمه:
غلات به لحاظ وجود فیبر در ایجاد حس سیری و کاهش نیاز به انرژی شناخته شدهاند(گوپتا، ۲۰۱۰) که در این خصوص، جو به عنوان یکی از منابع غنی از فیبر شناخته شده است. ضمن آن که اثر جو در کاهش و پیشگیری از بیماریها شناخته شدهاست((ایزیدورسزیک، ۲۰۰۸).
جو متعلق به خانواده پوآسه و جنس هوردئوم میباشد که رایجترین گونه آن هوردئوم ولگار است(سولیوان و همکاران، ۲۰۱۳). جو بعد از گندم، ذرت و برنج مهمترین محصول غلهای است(وازانتان و همکاران، ۲۰۰۹) که بیشتر در تولید مالت و تغذیه حیوانات از آن استفاده میشود اما در صنعت تولید نشاسته و اتانول نیز کاربرد دارد(میلارینن، ۱۹۹۸) ضمن آن که در بسیاری از نقاط دنیا نظیر خاورمیانه، آفریقای شمالی و شرق اروپا به عنوان منبع غذایی نیز مورد استفاده قرار میگیرد(بایک، ۲۰۰۸).
نشاسته یا آمیلوم یک پلیمر کربوهیدراتی است که از تعداد زیادی واحدهای گلوکز که با پیوندهای گلیکوزیدی به یکدیگر متصل شدهاند تشکیل شده است(سوباریک، ۲۰۱۱). نشاسته از دو پلیساکارید آمیلوز و آمیلوپکتین به عنوان ماکرومولکول تشکیل شده است(دوبیس و همکاران، ۲۰۰۱ و عباس و همکاران، ۲۰۱۰) که معمولاً در جو حدود ۷۲ تا ۸۷ درصد نشاسته را آمیلوپکتین و مابقی آن را آمیلوز تشکیل میدهد. میزان نشاسته با توجه به شرایط محیطی رشد از ۴۵ درصد یا کمتر تا ۶۵ درصد متغیر است(نومن و همکاران، ۲۰۰۸) البته بعضی محققین میزان نشاسته دانه کامل جو را تقریباً تا ۷۰ درصد نیز تخمین زدهاند(سولیوان و همکاران، ۲۰۱۳). نشاسته به فرم گرانولی در بافت بعضی گیاهان وجود دارد (دوبیس و همکاران، ۲۰۰۱).
در بین تعدیلهای شیمیایی مختلف نشاسته، اتصال عرضی یکی از تعدیلهای مهم و رایج در صنعت نشاسته است(دوبیس و همکاران، ۲۰۰۱؛ ژائو، ۲۰۱۲؛ مجذوبی، ۲۰۱۲ و یونیا، ۲۰۰۳)که برای غلبه بر ویژگیهای نامطلوب نشاسته طبیعی که استفاده از آن را در کاربردهای غذایی محدود میکند مورد توجه است(یونیا، ۲۰۰۳)اتصال عرضی نه تنها ویژگیهای فیزیکی بلکه ویژگیهای حرارتی را نیز تغییر میدهد(چونگ، ۲۰۰۴) که با توجه به منبع نشاسته و نوع عامل اتصال عرضی مشتقات نشاستهای با ویژگیهای متفاوت به دست میآید(دوبیس، ۲۰۰۱ و چونگ، ۲۰۰۴). اخیراً مزایای تغذیهای نشاسته اتصال عرضی شده، به عنوان یک منبع جدید فیبر رژیمی نیز گزارش گردیده است(چونگ، ۲۰۰۴).
در روش اتصال عرضی، عوامل واکنش با داشتن دو بخش قابل واکنش یا بیشتر، با گروههای هیدروکسیل ( ممکن است با گروههای هیدروکسیل یک مولکول یا مولکولهای مختلف نشاسته) وارد واکنش شوند(میازاکی و همکاران، ۲۰۰۶) که به وسیلهی این باندهای کووالانت، باندهای هیدروژنی درون و بین مولکولی گرانولهای نشاسته تقویت میشود که این امر سبب میشود(سینگ و همکاران ، ۲۰۰۷ و اکار و همکاران، ۲۰۱۰) نشاسته اصلاح شده به روش اتصال عرضی در برابر حرارت، اسید و برش نسبت به نشاسته اصلاح نشده مقاومتر باشد(پولنایا و همکاران، ۲۰۱۳؛ املایت، ۱۹۸۹؛ راینا و همکاران، ۲۰۰۷؛ وانهونگ و همکاران، ۲۰۰۵ و زیاوو و همکاران، ۲۰۱۲)، ضمن آن که شفافیت خمیر، حلالیت در انبارداری سرد(وان هونگ و همکاران، ۲۰۰۵) و ویسکوزیته کاهش مییابد(سینگ و همکاران، ۲۰۰۷). عوامل اتصال عرضی باعث تشکیل پلهای بین مولکولی با گروههای هیدروکسیل نشاسته میگردند. شبکه پیوندهای کووالانت نشاسته اتصال عرضی نسبت به نشاسته طبیعی، باعث تورم کمتر و مقاومت بیشتر در برابر برش، دمای بالا و پهاش پایین میگردد. کاهش سرعت برگشتپذیری و افزایش دمای ژلاتینه شدن در نشاستههای اتصال عرضی مشاهده گردیده است که این مسئله ناشی از کاهش تحرک زنجیرههای بیشکل در گرانول نشاسته در اثر پیوندهای بین مولکولی است(چونگ، ۲۰۰۴، میرمقتدایی و همکاران، ۲۰۰۹). مهمترین ترکیباتی که برای ایجاد اتصال عرضی در نشاسته خوراکی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از: سدیم تری متافسفات (STMP)، مونوسدیم فسفات (SOP)، سدیم تری پلی فسفات (STPP)، اپی کلروهیدرین (EPI)، فسفوریل کلرید (POCl۳)، مخلوطی از آدیپیک اسید و استیکانهیدرید و وینیلکلرید (سینگ و همکاران، ۲۰۰۷ و ژائو و همکاران، ۲۰۱۲). ایجاد اتصال عرضی با POCl۳ عموما در pH بالا (تقریبا ۵/۱۱) و با حضور نمک یا بدون نمک انجام میشود که معمولا نمکهای مورد استفاده بیشتر سولفات سدیم و کلرید سدیم میباشد(توماس و همکاران، ۱۹۹۹).
ادامه ی متن در فایل اصلی
در صورت بروز مشکل در دانلود مقاله ی بررسی اثر تعدیل شیمیایی ایجاد اتصال عرضی با فسفوریل کلراید بر خصوصیات فیزیک و شیمیایی نشاسته جو با پشتیبانی تماس بگیرید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
- همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.