مقاله بررسی افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی با استفاده از پرتودهی بوسیله اشعه گاما
این یک مقاله ای با عنوان بررسی افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی با استفاده از پرتودهی بوسیله اشعه گاما است که در۱۴ صفحه برای دانلود منتشر شده است.
چکیده:
پرتودهی مواد غذایی فرایندی است که طی آن غذا و سایر فراورده های مصرفی پس از عمل آوری در معرض اشعه گاما یا اشعه ی X و یا باریکه ی الکترونیکی قرار می گیرند. این روش برای کاهش عوامل عفونت زا و افزایش زمان ماندگاری محصولات از جایگاه ویژه ای برخوردار است. فرایند پرتودهی می تواند جایگزین نگه دارنده های شیمیایی مواد غذایی یا سموم ضدعفونی کننده شده و یا این که استفاده از آنها را بکاهد. این روش می تواند کیفیت مواد غذایی را تا مدت زیادی ثابت نگه دارد.
کارایی و ایمن بودن فناوری پرتودهی مواد غذایی بیش از ۵۰ سال پی اثبات شده است. نتایج حاصل از تحقیقات دانشمندان در این زمینه نشان می دهد که بکارگیری این فرایند می تواند از شیوع بیماری های ناشی از محصولات غذایی بکاهد و باعث ارتقای سطح سلامت جهانی شود. از این رو تلاش و توجه دولت ها، صنایع و مصرف کنندگان جهان جهت بکارگیری این فرایند ضروری است.
در این مقاله علمی تمرکز ما بر افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی، به ویژه سیب زمینی، با استفاده از پرتو گاماست. به این منظور مقداری سیب زمینی را در دمای اتاق در معرض پرتوهای گاما قرار دادیم. برای پرتودهی سیب زمینی ها از دو دوز متفاوت Gy 60، و Gy 150 استفاده کردیم. نتایج به دست آمده نشان داد که طی فرایند پرتودهی سیب زمینی با اشعه ی گاما در دوز Gy 60 بدون آسیب می ماند.
کلمات کلیدی: پرتودهی، اشعه گاما، افزایش زمان ماندگاری، مواد غذایی
۱- مقدمه:
یکی از مهمترین مسایل و چالشهایی که در کنار تأمین مواد غذایی مناسب برای جمعیت جهانی وجود دارد، از بین رفتن محصولات تولید شده پس از برداشت آن و ایمنی مواد غذایی تولید شده می باشد. در کشورهای صنعتی سالیانه هزاران نفر قربانی مسمومیت های غذایی ناشی از باکتری های بیماریزایی مانند Escherichia coli و Salmonella می شوند. در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه بیماری های انگلی، باکتریایی و ویروسی ناشی از مواد غذایی مشکل بزرگی هستند که سالیانه میلیونها نفر را مبتلا می کنند. در خصوص فرایند پرتودهی پژوهش های زیادی صورت گرفته است. پرتودهی مواد غذایی نوعی فرایند سرد برای سالم سازی مواد غذایی محسوب می شود. در پرتودهی مواد غذایی، ماده در معرض یک مقدار انرژی به دقت کنترل شده به شکل ذرات با سرعت بسیار بالا و یا پرتوها قرار می گیرد. این پدیده به طور گسترده ای در طبیعت اتفاق می افتد که مانند رسیدن مداوم انرژی خورشید به زمین می باشد. سازمانهای معتبر جهانی مانند سازمان بهداشت جهانی و انیستیتو تکنولویژیست های مواد غذایی و… کارایی این فرایند را تأیید کرده اند. بر اساس اتفاق نظر اعضای سازمان غذا و کشاورزی و مجمع کدکس غذایی، سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۸۳ پرتودهی مواد غذایی به عنوان فناوری سالم و مؤثر جهت نگهداری غذا پذیرفته شد و برای آن استاندارد عمومی کدکس با کد مخصوص تدوین گردیده است. بنابراین گسترش بکارگیری این فرایند می تواند شیوع بیماری را در جهان کاهش داده و باعث ارتقاء سطح سلامت جهانی شود. پرتودهی برای اولین بار در آلمان غربی مورد توجه قرار گرفت. پژوهش ها نشان می دهد که رادیواکتیویته ایجاد شده در این سطوح انرژی از رادیواکتیویته طبیعی مواد غذایی که از (پتاسیم) و (کربن) ایجاد می شود کمتر است. علاوه بر آن، فعالیت ایجاد شده در طی ۲۴ ساعت اولیه پس از پرتودهی با سرعت از بین می رود. رادیواکتیویته طبیعی در طول زمان نگهداری مواد غذایی چندان کاهش نمی یابد. در سال ۲۰۰۵ در جهان ۴۰۵۰۰۰ تن ماده غذایی پرتو داده شده است که این مقدار ۱۸۶۰۰ تن ادویه و سبزیجات تازه، ۸۲۰۰۰ تن میوه و حبوبات، ۳۲۰۰۰ تن گوشت و ماهی، ۸۸۰۰۰ تن سیب زمینی و پیاز برای جلوگیری از جوانه زنی و ۱۷۰۰۰ تن مواد دیگر از جمله قارچ، عسل و… بوده است.
ادامه ی متن در فایل اصلی
در صورت بروز مشکل در دانلود مقاله ی بررسی افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی با استفاده از پرتودهی بوسیله اشعه گاما با پشتیبانی تماس بگیرید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
- همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.