مقاله بررسی جایگاه رسانهها در ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی
این یک مقاله ای با عنوان بررسی جایگاه رسانهها در ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی است که در۱۶ صفحه برای دانلود منتشر شده است.
چکیده
سبک زندگی، شامل مجموعه رفتارها و الگوهای کنش هر فرد است که با ابعاد هنجاری و معنایی زندگی اجتماعی ارتباط دارد و علاوه بر ماهیت و محتوای خاص تعاملات و کنشهای اشخاص در هرجامعه، نشاندهنده کمّ و کیف نظام باورها و ارزشهای افراد نیز خواهد بود. بدیهی است در جامعه ما نیز به اقتضای اسلامی بودن جامعه ایرانی، بر سبک زندگی اسلامیـایرانی تأکید ویژهای شود و برای نهادهای اثرگذار فرهنگی، توجه به آموزههای اسلامی و الهام گرفتن از الگوهای معرفی شده در این آموزهها برای شکل دادن به نوعی از سبک زندگی متناسب با شاخصهای فرهنگی خاص جامعه ایرانی از اهمیت خاصی برخوردار است. در همین راستا، در تحقیق حاضر در کنار اشاره به برخی از شاخصهای سبک زندگی اسلامی، جایگاه رسانهها در ترویج و شکلگیری سبک زندگی ایرانی- اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. چراکه رسانهها و محصولات رسانهای از مهمترین عوامل اثرگذار بر شکلگیری سبکهای نوین زندگی یا تغییر سبکهای زندگی است؛ به ویژه در جهان امروز، جوامع برخوردار از ابزارهای رسانهای پیشرفتهتر یا محصولات رسانهای جذابتر میتوانند در حوزه فرهنگی نیز موقعیت برتری داشته باشند. در جامعه مطلوب اسلامی، از رسانه همگانی انتظار میرود برخلاف روند افسارگسیخته فعالیت رسانهای موجود در جوامع غیردینی، به گونهای عمل کند که دانشگاه انسانسازی باشد و به اندیشه انسانها ژرفا بخشد، نه آنکه نتیجه فعالیت آن، سطحی شدن افکار عمومی باشد. رسانه همگانی در جامعه دینی باید با فعالیت در چارچوب نظام معنایی توحیدی و تعهد به آموزههای دین، به گونهای عمل کند که فطرت آدمی را بیدار نگاه دارد و به مخاطب خود انگیزه کافی برای گزینش الگوهای مناسب با سبک زندگی دینی ببخشد. گام مقدماتی برای در پیش گرفتن چنین رویکردی، آشنایی دقیق و درست برنامهریزان، سیاستگذاران و مجریان رسانه با روح حاکم بر آموزههای اسلامی است.
واژگان کلیدی: رسانه، فرهنگ، سبک زندگی ایرانی- اسلامی
مقدمه
در حوزه مطالعات فرهنگی، سبک زندگی مجموعه رفتارها و الگوهای کنش هر فرد است که به ابعاد هنجاری و معنایی زندگی اجتماعی نظر داشته باشد. طبیعی است بر اساس چنین رویکردی، سبک زندگی افزون بر اینکه بر ماهیت و محتوای خاص تعاملات و کنشهای اشخاص در هر جامعه دلالت دارد و بیانگر اغراض، نیات، معانی و تفسیرهای فرد در جریان عمل روزمره و زندگی روزانه است، نشاندهنده کمّ و کیف نظام باورها و ارزشهای افراد نیز خواهد بود. بدین ترتیب، از سبک زندگی، مجموعهای از الگوها و عناصر رفتاری نظاممند و مرتبط اراده میشود که یک کل متمایز از کلهای دیگر را پدید میآورد. این برداشت از مفهوم سبک زندگی، افزون بر اینکه پشتیبانی آخرین و جدیدترین دیدگاههای صاحبنظران این عرصه را به همراه دارد، از قابلیت خوبی برای بومیسازی مفهوم سبک زندگی بر اساس اقتضائات جامعه ایرانی ـ اسلامی نیز برخوردار است.
از سوی دیگر، رسانهها و محصولات رسانهای از مهمترین عوامل اثرگذار بر شکلگیری سبکهای نوین زندگی یا تغییر سبکهای زندگی است؛ به ویژه آنکه رسانه در جهان امروز، مرزها را درنوردیده و بهدوردستترین و دستنیافتنیترین نقاط زمین رخنه کرده است. قدرت و قابلیت روزافزون رسانه، موجب شده دیگر حتی حکومتها نیز مانند گذشته، آن را تنها ابزاری برای اطلاعرسانی و سرگرمسازی ندانند و از آن به عنوان یک سلاح کارآمد در عرصه «جنگ نرم» بهره گیرند. طبیعی است جوامع برخوردار از ابزارهای رسانهای پیشرفتهتر یا محصولات رسانهای جذابتر، پیشروی فرهنگی سریعتر و موقعیت فرهنگی برتری داشته باشند.
موضوع سبک زندگی و مباحث پیرامونی آن، بهصورتی که امروزه از این اصطلاح خاص اراده میشود، از نیمه قرن نوزدهم میلادی در ادبیات جامعهشناسان و روانشناسان اجتماعی و سپس در حوزه مطالعات فرهنگی وارد شد؛ گو اینکه هر جامعه برای شکلگیری و رشد اجتماعی، نیازمند بهرهمندی از الگوهای متعدد رفتاری و کنشی در سطوح گوناگون است. مدتی است که در جامعه ما نیز به ادبیات ویژه این موضوع توجه میشود، ولی طبیعی است به اقتضای اسلامی بودن جامعه ایرانی، بر سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی تأکید ویژهای شود. بر این اساس، برای نهادهای اثرگذار فرهنگی، همچون خانواده، آموزش و رسانه، توجه به آموزههای اسلامی و الهام گرفتن از الگوهای معرفی شده در این آموزهها، برای شکل دادن به نوعی از سبک زندگیِ متناسب با شاخصهای فرهنگی خاص جامعه ایرانی، مهم خواهد بود.
مسئله مهم در رسانه برای کاوش و پژوهش درباره سبک زندگی آن است که یکی از الگوهای مهم در سبک زندگی که آموزههای اسلامی نیز به آن توجه ویژه دارند، چگونگی ترویج و تبلیغ مجموعهای از الگوهای زندگی به منظور پذیرش بهتر و گستردهتر اجتماعی است. در آموزههای دین مبین اسلام همواره بر این نکته تبلیغی تأکید ویژهای شده است که مخاطب، هماهنگی آموزههای دینی را با نیازها و فطرت خود به درستی درک کند. طبیعی است در پی فراهم آمدن چنین درک و برداشتی، مخاطب به آسانی این آموزهها را میپذیرد و الگوهای پیشنهادی را در مسیر زندگی خود به کار خواهد گرفت. در این راستا، اگر رسانههای عمومی جامعه اسلامی به عنوان یکی از گذرگاههای مهم تبلیغ و ترویج الگوهای رفتاری، قصد داشته باشند برای انسان امروز، الگویی از سبک زندگی دینی ترسیم کنند و آن را در سطحی فراگیر نهادینه سازند، باید بکوشند با تصرف حس زیباییشناسی مخاطب، سازگاری آموزههای اصیل دینی و الگوهای رفتاری برآمده از این آموزهها را با فطرت انسانی تبیین و آشکار کنند. اهمیت این نکته زمانی چند برابر میشود که متوجه باشیم سبک زندگی، صرفاً بحثی کتابخانهای یا آرشیوی نیست، بلکه میخواهد در همه جای زندگی فردی و اجتماعی انسانها حضوری پیوسته و پررنگ داشته باشد. پس نمیتوان همه چیز آن را در قالب قانون، بخشنامه و دستورالعمل ارائه کرد. بر این اساس، بسیاری از جنبههای آن نیازمند ضمانت اجرای درونی است و بخشهای مهمی از آن باید با تبلیغ همیشگی و اقبال عمومی به صورت هنجارهای اجتماعی درآید. در این مرحله، نقش رسانههای همگانی، به ویژه رسانه ملی به عنوان نهادی مهم در جامعهپذیری افراد، کاملاً پررنگ است تا به کمک ابزارهای دیداری و شنیداری خود، از ظرفیتهای گسترده زیباییشناختی و هنری برای ترویج و تثبیت سبک زندگی اسلامی بهره برد. بر این اساس، تحقیق حاضر درصدد است این موضوع را مورد بررسی قرار دهد که رسانهها چه جایگاهی در ترویج سبک زندگی ایرانی- اسلامی دارند و برای همین منظور تلاش شده است پس از اشاره به الگوهای مختلف در سبک زندگی، ویژگیهای سبک زندگی ایرانی- اسلامی و جایگاه رسانه در شکلگیری سبک زندگی ایرانی- اسلامی بررسی شود.
ادامه ی متن در فایل اصلی
در صورت بروز مشکل در دانلود مقاله ی بررسی جایگاه رسانهها در ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی با پشتیبانی تماس بگیرید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
- همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.