مقاله تشخیص افتراقی اسفنج‌های مناطق بین جزر و مدی جزیره هرمز با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره SEM


در حال بارگذاری
۲۲ فروردین ۱۳۹۹
word
3.78مگابایت
11صفحه
1402 بازدید
۷,۰۰۰ تومان
خرید

این یک مقاله ای با عنوان تشخیص افتراقی اسفنج‌های مناطق بین جزر و مدی جزیره هرمز با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره SEM است که در۱۱ صفحه برای دانلود منتشر شده است.

چکیده

اسفنج‌ها جانورانی دریازی، ساده و بی‌مهره هستند و تقارن بدنی معینی ندارند. این موجودات چند سلولی بدن‌هایی با منافذی زیاد و کانال‌هایی برای به گردش درآوردن جریان آب دارند. اسپیکول‌ها از عناصر ساختاری در اکثر اسفنج‌ها هستند که ایجاد ثبات در ساختار می‌کنند و همچنین بعنوان عامل دفاعی در برابر شکارچیان نیز محسوب می‌شوند. یکی از مهم‌ترین ابزارهای شناسایی گونه در اسفنج‌ها، اسپیکول‌ها هستند. در مطالعه حاضر به منظور تشخیص افتراقی اسفنج‌ها از میکروسکوپ الکترونی نگاره یا SEM استفاده می‌شود. پنج گونه از اسفنج‌های نمونه‌برداری شده از شش ایستگاه و از ۵ خانواده Chalinidae، Niphatidae، Hemiasterellidae، Ancorinidae، Chondrillidae، در مناطق جزر و مدی جزیره هرمز با استفاده از مطالعه میکروسکوپ الکترونی (SEM) اسپیکول‌های آن‌ها مورد شناسایی قرار گرفته و گونه‌ها‌ی Haliclona sp. با اسپیکول‌هایی سیلیسی سوزنی شکل و در انتها نوک‌تیز به همراه تار‌‌های اسپونژین (طول ۹۵ میکرومتر)، گونه Niphates sp. با اسپیکول‌های سیلیسی سوزنی شکل و در انتها نوک‌تیز به همراه تار‌‌های اسپونژین (طول ۹۵ میکرومتر)، گونه Hemiasterella bouilloni با اسپیکول‌های سیلیسی و ساختاری با انتهای نوک‌تیز و دی‌اکتین و سوزنی شکل به همراه تار‌‌های اسپونژین (طول ۵۰۰-۳۰۰ میکرومتر)، گونه Ecionema solida با اسپیکول‌هایی از جنس سیلیس با طولی حدود (۶۰۰-۲۵ میکرومتر) که مخلوطی از اسپیکول‌های سوزنی شکل با انتهایی نوک‌تیز، ته‌گرد و گرزی شکل در بستری از فیبر‌های اسپونژین و همچنین گونه Chondrilla australiensis با اسپیکول‌هایی سیلیسی سوزنی شکل و در انتها نوک‌تیز به‌ همراه تار‌های اسپونژین (طول ۶۰۰-۱۰۰ میکرومتر) شناسایی گردیدند.

کلمات کلیدی: اسفنج، اسپیکول، میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM)، مناطق بین جزر و مدی جزیره هرمز، Haliclona sp.، Niphates sp.، Hemiasterella bouilloni، Ecionema solida، Chondrilla australiensis

مقدمه

جزیره هرمز، در کشور ایران و موقعیت جغرافیایی ʺ۰۰ ʹ۰۴ °۲۷ شمالی (N) ʺ۰۰ ʹ۲۸ °۵۶ شرقی (E) واقع شده است. آب و هوای این منطقه گرم و مرطوب است. وجود آبسنگ‌های مرجانی، سواحل صخره‌ای، غارهای دریایی درکنار پوشش گیاهی بومی و حیاط وحش ساکن در این جزیره موجب تنوع گونه‌ای فراوانی شده است. اسفنج‌ها جانورانی از شاخه اسفنج دریایی (Porifera)، رده چند اسفنجی (Demospongiae)، راسته Dictyoceratida و خانواده Spongiidae می‌باشند (Hooper et al., ۲۰۰۲).

اسفنج‌ها جانورانی دریازی، ساده و بی‌مهره هستند و همچنین تقارن بدنی معینی ندارند. این موجودات چندسلولی بدن‌هایی با منافذی زیاد و کانال‌هایی برای به‌ گردش درآوردن جریان آب دارند. معمولا فاقد اندام حرکتی و در یک‌جا ساکن هستند. اکثر گونه‌ها فاقد اندام بینایی و شنوایی هستند و تنها در گونه‌های نادری عکس‌العمل به نور مشاهده می‌شود. تولیدمثل در اسفنج‌ها به دو صورت جنسی و غیرجنسی صورت می‌گیرد. اکثر اسفنج‌ها هرمافرودیت بوده، گناد ندارند و تولیدمثل در آن‌ها از طریق لقاح خارجی صورت می‌گیرد. بعضی اسفنج‌ها نیز مثل سیفا تک‌جنسی هستند، اما اندام تناسلی در آن‌ها وجود ندارد (Ruppert et al., ۲۰۰۴). زیستگاه اسفنج‌ها از آب‌های سرد قطبی تا آب‌های گرم استوایی و درون آب‌های آزاد (شور) و شیرین گسترش یافته است (Krautter et al., ۱۹۹۸). اسفنج‌ها غذا و اکسیژن را از طریق فیلتر کردن آب بدست می‌آورند، در نتیجه موجب پاکی و تمیزی آب محیط زیست خود می‌شوند. اهمیت حضور اسفنج‌ها و تاثیر آن بر زندگی سایر گونه‌ها بدین گونه است که باعث سکونت جانداران آبزی و افزایش مواد غذایی در منطقه و در نهایت منجر به ازیاد ماهیان می‌شوند (Taylor et al., ۲۰۰۷). بغیر از نقش بنیادین در اکولوژی دریا، اسفنج‌ها یکی از منابع ارزشمند اقتصادی محسوب می‌شوند. اسفنج‌ها در صنایع داروسازی، آرایشی و تصفیه آب کاربرد فراوانی داشته و در صنعت تصفیه آب به صورت بیولوژیک، با استقرار لارو اسفنج‌ها به منظور فیلتراسیون آب محیط اطراف از کلنی باکتری و مواد زائد استفاده می‌شود (Wulff et al., ۲۰۰۶).

اسپیکول‌ها از عناصر ساختاری در اکثر اسفنج‌ها هستند که ایجاد ثبات در ساختار می‌کنند و همچنین بعنوان عامل دفاعی در برابر شکارچیان نیز محسوب می‌شوند (Boury-Esnault et al., ۱۹۹۷). اسپیکول‌ها بر اساس تقارن بدنی به گروه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که شامل تک‌محوری، سه‌‌محوری، چهار‌محوری، چند‌محوری، سه‌شعاعی، نوع دسمون (Desmos) و کروی هستند. اسپیکول‌ها یکی از مهم‌ترین ابزارهای شناسایی گونه در اسفنج‌ها هستند و تنوع آن‌ها در سطح گونه می‌باشد و بیش‌ترین نقش را در طبقه‌بندی اسفنج‌ها ایفا می‌کنند. اما ابعاد اسپیکول‌ها به تنهایی در شناسایی گونه کفایت نمی‌کند بلکه جنس آن‌ها و اشکال وخصوصیات ظاهری اسفنج‌ها نیز حائز اهمیت هستند (Uriz et al., ۲۰۰۳).

ادامه ی متن در فایل اصلی

در صورت بروز مشکل در دانلود تشخیص افتراقی اسفنج‌های مناطق بین جزر و مدی جزیره هرمز با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره SME با پشتیبانی تماس بگیرید.

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
  • همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.