مقاله رایگان تحلیلی بر جایگاه اقتصاد دانش محور در آموزش عالی و اشتغال چالش‌ها، فرصت‌ها و چشم اندازها


در حال بارگذاری
۲۱ شهریور ۱۳۹۸
Word, Pdf
29 صفحه
2852 بازدید
۷,۰۰۰ تومان
خرید

این یک مقاله رایگان است در ۲۹ صفحه word با عنوان تحلیلی بر جایگاه اقتصاد دانش محور در آموزش عالی و اشتغال چالش‌ها، فرصت‌ها و چشم اندازها تقدیم علاقمندان به پاس حمایت های شما.

چکیده:

یکی از جنبه های پیشرفت کشورها اقتصاد پویای آن کشور می باشد به گسترش روز افزون علم و فناوری و رشد دانش بشری نقش دانش در اقتصاد و تاثیر اقتصاد دانش محور بر رشد و شکوفایی یک کشور و یک جامعه بارز است. سند حاضر قصد بررسی یکی از جنبه های تاثیر اقتصاد دانش محور را در آموزش عالی و اشتغال را دارد. با بررسی چالش ها ی پیش رو در این زمینه یک بررسی کلی و ارائه راه کار های موثر سعی بر واشکافی این موضوع و مبحث های مربوطه بوده است.

کلیدواژه ها: اقتصاد دانش محور ، آموزش عالی ، اقتصاد پویا

مقدمه ای بر اقتصاد دانش محور

توجه به نقش دانش در اقتصاد و رشد اقتصادی موضوع جدیدی نیست، به نحوی که آدام اسمیت در قرن نوزدهم به نقش تخصص در تولید و اقتصاد توجه داشته و فردریک لیست تأکید کرده است که خلق و توزیع دانش به بهبود کارآیی در اقتصاد کمک می کند. طرفداران شومپیتر نظیر هیرشمن، گالبرایت و گودوین به نقش ابداع و نوآوری در پویایی اقتصاد توجه خاص داشته و رومر و گروسمن نیز با عرضه نظریه جدید در زمینه سرمایه انسانی، برای علم و دانش در رشد بلند مدت اقتصادی نقش عمده ای قائل شده اند. اصطلاح اقتصاد دانش محور اولین بار سازمان اقتصادی کشورهای در حال توسعه مطرح کرد، و گویای نقش مهم دانش و فناوری در جریان اقتصاد دو دهه است و می‌توان گفت که حداقل به دو ویژگی اقتصاد نوین اشاره می کند اول آنکه در اقتصاد دانش محور، دانش از نظر کمی و کیفی با اهمیت‌تر از گذشته هاست. دوم آنکه کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات عامل محرکه اقتصاد جدید است. طبق تعریف سازمان اقتصادی کشورهای در حال توسعه، اقتصاد دانش محور، اقتصادی است که بر اساس تولید، توزیع و کاربرد دانش و اطلاعات شکل گرفته و به سرمایه‌گذاری در دانش و صنایع دانش محور توجه خاص می‌شود. چنین سرمایه گذاری عبارت است از مجموع هزینه های انجام شده در تحقیق و توسعه تحصیلات عالی و نرم افزارها به عبارت دیگر سرمایه گذاری در دانش، به معنای هزینه فعالیت هایی که سبب ارتقا سطح دانش موجود و یا کسب و اشاعه دانش جدید می شود. کمیته اقتصادی آسیا و اقیانوسیه با گسترش ایده سازمان اقتصادی کشورهای در حال توسعه در خصوص اقتصاد دانش محور، آن را اقتصادی می‌داند که در آن تولید، توزیع و کاربرد دانش، عامل و محرکه اصلی رشد اقتصادی، تولید ثروت و اشتغال در تمامی صنایع است. طبق این تعریف، اقتصاد دانش محور برای رشد و تولید ثروت در تعدادی از صنایع به فراخور نیاز خود از دانش استفاده می‌کنند، به عبارت دیگر در اقتصاد دانش محور، تولید، توزیع و کاربرد دانش در تمامی صنایع عامل محرکه رشد اقتصادی، تولید ثروت و اشتغال است.

به طور کلی در اقتصاد دانش محور، دانایی موتور اصلی رشد و ایجاد ثروت است و بیش از عوامل سنتی نظیر کار و سرمایه موجب تولید می شود. ارزش بسیاری از شرکت های نرم افزاری و فناوری زیستی، نه ناشی از دارایی‌‌هایی فیزیکی آنها به صورتی که حسابداران اندازه‌گیری می‌کنند، بلکه ناشی از سرمایه‌های غیر ملموس آنها یعنی دانایی و جواز امتیازهای علمی است. در سال‌های اخیر بسیاری از نهادها و سازمان ها، دانایی را به عنوان عامل تولید شناسایی کرده و ارزیابی نقش دانایی در رقابت‌های جهان را در دستور کار خود قرار داده اند. از سوی دیگر منافع اقتصادی ناشی از توسعه دانش وقتی حاصل می شود که دانش ایجاد شده به دست نیروی کار کسب و در تولید کالاهای خدمات استفاده شود. به عبارت دیگر منافع اقتصادی دانش بستگی به سطح مهارت نیروی کار و سرمایه انسانی اقتصاد دارد. منافع تجاری ناشی از کاربرد دانش با ارسال باز خورد برای تولید دانش، زمینه دور جدیدی از نوآوری، ابداع و جذب دانش را فراهم می نماید. آموزش و تعلیم و تربیت یا سرمایه‌گذاری در سرمایه انسانی، سیاست‌های حمایتی دولت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، وجود محیط مناسب اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و قانونی برای سرمایه‌گذاری و تولید و تجارت از جمله پیش نیازهای اقتصاد دانش محور است.

سرمایه انسانی در اقتصاد به دو مفهوم محدود و وسیع استفاده شده است. سرمایه انسانی در مفهوم محدود به معنای تغییر در کیفیت نیروی کار در ازای تغییر در سطح تحصیل و تجربه بوده و در مفهوم وسیع به دانش و موجودی آن در اقتصاد اطلاق می‌شود که با ایجاد صرفه‌جویی‌های خارجی در تولید و از طریق رشد بهره وری عوامل تولید بر رشد اقتصادی تأثیر می‌گذارد. آموزش و سرمایه گذاری در سرمایه انسانی، سرمایه گذاری بلند مدتی است که بدون آن اقتصاد دانش محور ناپایدار خواهد بود. در یک اقتصاد دانش محور توسعه یافته، خدمات آموزشی با کیفیتی که در سطح وسیعی در اختیار افراد قرار گیرد، اولویت اصلی اقتصاد و جامعه است و بدون آن عناصر دیگری از پایه های دانش ملی از جمله تحقیق و توسعه را نمی‌توان به سطحی رساند که مورد نیاز اقتصاد دانش محور باشد. بنابراین، مسئولیت اصلی دولت، تضمین عرضه چنین خدمات آموزشی‌ای است. در اقتصاد دانش محور، سیاست های دولت به ویژه سیاست های مربوط به فناوری، صنعت و آموزش، مستلزم توجه بیشتری بوده و نقش واحدهای اقتصادی و زیر ساخت‌ها و ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری و تعلیم و تربیت دارای اهمیت است. در این‌باره سیاست‌های دولت باید در جهت ایجاد زمینه همکاری بین دولت، صنعت و دانشگاه باشد، به نحوی که این همکاری سبب تقویت، ارتقا و اشاعه فناوری‌های جدید به تمامی بخش‌های اقتصادی و واحدهای مختلف گردیده و باعث تسهیل توسعه زیرساخت‌های اطلاعاتی شود. همچنین سیاست‌هایی مورد نیاز است که سبب بهبود میزان دسترس به مهارت‌ها و توانایی‌ها از طریق آموزش‌های رسمی، ایجاد انگیزه برای واحدهای اقتصادی و اشخاص جهت داشتن از آموزش و یادگیری دائمی و ایجاد هماهنگی بین عرضه و تقاضای نیروی کار برحسب مهارت‌های مورد نیاز گردد… ادامه متن در فایل اصلی می باشد، لینک دانلود در ادامه دیده می شود.
جهت دانلود مقاله رایگان تحلیلی بر جایگاه اقتصاد دانش محور در آموزش عالی و اشتغال چالش‌ها، فرصت‌ها و چشم اندازها، کلیک کنید.

خرید
  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
  • همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.