مقاله مطالعه چابکی سازمانی و بررسی اثرات برونسپاری طرحهای آموزش بر بهبود آن سازمان بهزیستی زاهدان
این یک مقاله ای با عنوان مطالعه چابکی سازمانی و بررسی اثرات برونسپاری طرحهای آموزش بر بهبود آن سازمان بهزیستی زاهدان است که در۱۱ صفحه برای دانلود منتشر شده است.
چکیده
برونسپاری، به اشتراک گذاشتن همه و یا بخشیهایی از فعالیت اصلی و پشتیبانی سازمان از تیمی واجد صلاحیت تخصصی، تجربه، توانایی، انگیزه، به منظور ایجاد شراکت ارزشمند و پایدار برای سازمان است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر برونسپاری طرحهای آموزش بر چابکی سازمانی بهزیستی شهرستان زاهدان بود. روش تحقیق از حیث هدف کاربردی و از حیث شیوه جمعآوری دادهها پیمایشی _ توصیفی میباشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران و کارکنان سازمان بهزیستی ، که در پروسه برونسپاری درگیر بودند (۷۰نفر)درسال۹۴ بود،که سرشماری شدند.ابزار جمعآوری دادههای این تحقیق پرسشنامه ۴۶ سؤالی محقق ساخته، بوده است. دادههای خام بدست آمده از جامعه آماری با استفاده از تکنیکهای آماری مناسب و نرم افزار SPSS و Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل، قرارگرفتند. نتایج بیانگر این بود که: بین برونسپاری و چابکی سازمانی ارتباط معناداری وجود دارد، و بیشترین اثر مربوط به هزینههای مالی و کمترین اثر مربوط به مدیریت استراتژیک کارکنان میباشد. و بالندگی کارکنان، ،سرعت عمل در کار و کیفیت خدمات در برونسپاری طرحهای آموزش وآموزش بر چابکی سازمان مؤثرنمیباشد.و هزینههای مالی،مدیریت استراتژیک و مشتری مداری بر چابکی سازمان مؤثرمیباشد.
کلمات کلیدی: برونسپاری، طرحهای آموزش، چابکی سازمانی
مقدمه
تحولات اقتصادی و فناورانه درسطوح متفاوت جهانی، منطقهای وحتی محلی، رفتار و عملکردها را تحت تاثیر قرار میدهد. برهمین اساس یکی از ویژگی های بارز مدیران و رهبران سازمان های پیشرو درک و شناخت محیط و سازگاری فعال با الزامات آن است.(کوهانی وهمکاران،۱۳۹۲). درعصر حاضر شکاف بین پیشرفتهای علمی وفنی و همچنین بهرهوری کشورهای دیگر با ما، هر لحظه ژرف تر وعمیق تر می شود. واین درحالی است که برای بازگشت زمان تصوری نمی توان قائل بود. سازمانها برای بهرهوری از فرصتهای زود گذر ناچار به ایجاد ساختار منعطف و بهرهوری ازامکانات بیرونی سازمانها هستند، اگر مسئولان و گردانندگان سازمانها با روشهای درست دست به اقدامهای صحیح نزنند، نسل کنونی نخواهد توانست پاسخگوی نسل آتی باشد. در این راستا دیدگاه غالب مدیریت کاهش فعالیتهای دولتی و حرکت به سمت کوچک سازی، مهندسی مجدد، خصوصیسازی، برونسپاری واستفاده ازتفکر واندیشهای برای به کارگیری بهتراز منابع دراختیار یک سازمان است (نوع پسند وهمکاران،۱۳۹۱). برونسپاری، به اشتراک گذاشتن همه و یا بخشیهایی از فعالیت اصلی و پشتیبانی سازمان از تیمی واجد صلاحیت تخصصی، تجربه، توانایی، انگیزه، به منظور ایجاد شراکت ارزشمند و پایدار برای سازمان است (حاجی شریف،۱۳۹۱). برون سپاری در حوزها و صنایع مختلف روبه افزایش است ، مثلا فورد وجنران موتور بیشتراز ۵۰ درصد اجزای محصول نهایی خود را به متخصصان بیرونی واگذار میکنند. درایران هم شرکت صنعتی بوتان تعداد پرسنل خود را از ۹۰۰ نفر به حدود۲۰۰ نفر کاهش داد ولی میزان فروش آن چندین برابرافزایش یافت. حدود ۱۲۰ پیمانکار وبیش از هزار سرویس گر خدماتی، تولید و فروش محصولات وهمچنین ارائه خدمات را برعهده داشتند. انگیزه اصلی برونسپاری صرفه جویی در هزینه، بهبود کیفیت به دلیل اقتصاد مقیاس و تخصص نیروی کار فروشنده یا تامین کننده است (گوارشکی وهمکاران،۱۳۹۲،زیدانی،۱۳۸۷). همچنین براساس آمارجهانی، بیش از۹۰% شرکتها حداقل یکی از فعالیتهای خود را برونسپاری میکنند و براساس آخرین گزارشات حدود۳۰ % آنها پس از ۲سال،از برونسپاری خود ابراز نارضایتی کردهاند. واگذاری توانهای بالقوه معیاراصلی اندازهگیری است که این امر نشان دهندهی آن است که چگونه شرکت تلفیقی از برنامهریزی واجرا ارئه مینماید. اندازهگیری و شیوههای بکارگیری برونسپاری درشرکتهای مشهور مانند«جنرال موتور، جنرالالکترونیک،آی بیام، دیسنی، و مایکروسافت» مؤید این امراست(مهرآئین،۱۳۸۰). ممکن است برونسپاری در کوتاهمدت منجر به بیکاری کارمندان شود، اما در بلندمدت پیشرفتهای فنی و گسترش نیروی کار ماهر وآموزش دیده، بروز خلاقیت، و توانایی ایجاد محصولات جدید خواهد شد. بنابراین برونسپاری میتواند منجر به کارایی وبهرهوری گردد (بهرام،۲۰۰۹). برونسپاری فرآیندهای تجاری باعث آزاد شدن وقت مدیر اجرایی از مسئولیتهای روزانه میشود. بطوریکه، اصولاً ۸۰% زمان مدیران اجرایی درحالت عادی صرف مدیریت امور جزئی میشود و تنها ۲۰ % زمان آنها صرف تدوین استراتژی میگردد. اما هنگامی که فرایندهای تجاری بطور موفقیت آمیز برونسپاری شوند، مدیران از زمان کافی برای جستجوی حوزههای درآمدی جدید، تسریع پژوههای دیگر و تمرکز روی مشتریان برخودار خواهد بود، که این در نهایت به بهبود دربهرهوری منجرخواهد شد (کریمی وهمکاران،۱۳۹۱،۲۷).
ادامه ی متن در فایل اصلی
در صورت بروز مشکل در دانلود مقاله ی مطالعه چابکی سازمانی و بررسی اثرات برونسپاری طرحهای آموزش بر بهبود آن سازمان بهزیستی زاهدان با پشتیبانی تماس بگیرید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
- همه فایل های با فرمت ورد doc جهت دانلود سریع zip شده اند.